Akkuzulu Şenliği Başladı
https://youtu.be/CfE2mgKgC48 https://youtu.be/uuidBRvnbx4Düğünlerimizde Homaça ve Tokaşı Vazgeçilmezlerimiz
Çubuk’ta Türkmen düğünlerinin vazgeçilmezi olan adıyla da ünlenen geleneksel homaça et yemeği ve düğün çorbası tokaşı yüz yıllardır yapılıyor.
Çubuk’ta Türkmen düğünlerinin vazgeçilmezi olan adıyla da ünlenen geleneksel homaça et yemeği ve düğün çorbası tokaşı yüz yıllardır yapılıyor.
Türkmen düğünlerde geleneksel bir et yemeği olan homaça, sadece etten yapılıyor.
Düğün öncesi yaklaşık 2 danadan elde edilen kemiksiz 500 kilo et bir gün öncesinden dinlendirilip bekletiliyor. 2 gün süren düğün boyunca pişirilen homaça, gelen yaklaşık 3 bin kişiye ikram ediliyor.
Mesleğini 45 yıldır severek yaptığını belirten aşçı Hacı Ali Keskin: “Homaça yemeğinin tarihi çok eskiye dayanıyor. Bu yemek atalarımız zamanın da pişiriliyordu. Biz de halen bu geleneği düğünlerimizde devam ettiriyoruz. Gelen misafirlerimize ikram ediyoruz. Homaça ve yemeklerimizi misafirler, doyuncaya kadar yer. Duasını eder ve homaçanın tadı damaklar da kalır. O tadı her zaman arar. Dört gözle bir düğün olmasını bekler. Düğünlerimizin vazgeçilmezi olan et yemeğimiz homaça, umarım uzun yıllar ikram edilmeye devam eder” dedi.
Aynı zaman da düğünlerde misafirlere homaça, çorba, yemek, salata ve hoşaf ile birlikte aynı ayna sofralara sunuluyor.
Çorbacı Ayşe Teyze 15 Yıldır Çorba Çeviriyor
Çubuk’ta Türkmen düğünlerinin vazgeçilmezi “tokaşı” ya da “yoğurt çorbası” olarak bilinen çorbayı 15 yıldır yapıyor.
Düğünlerde yaptığı düğün çorbasıyla evine maddi katıda bulunan ve ilçede çorbacı Ayşe teyze olarak ta bilinen 68 yaşındaki Ayşe Aktepe bir gün öncesinden dinlendirip hazırladığı Türkmen düğün çorbasını odun ateşinde 2 gün düğün süresince karıştırıyor.
Eşini 38 yıl önce mide kanserinden kaybeden Aktepe, 3 çocuk sahibi ve engelli oğlu ile birlikte yaşıyor.
Çorbanın bütün her malzemesini ve hazırlanışını kendinin yaptığını belirten Aktepe: “Çorbayı bir gün önceden hazırlıyoruz. Dinlenen çorba güzel oluyor. Damakta güzel bir tat bırakıyor. Düğün günü odun ateşinde sürekli karıştırıyorum. Buradan ayrılmıyorum. Çorbayı karıştırmazsan kesilir tadı bozulur. Aslında çok meşakkatli bir iş, ama çorbayı içenlerin memnuniyeti beni çok mutlu ediyor. Ömrüm yettiğince bu işi yapacağım. Evime maddi kazanç oluyor” diye konuştu.
İçerisinde un, yumurta, yoğurt, yarma ve su bulunan Türkmen düğün çorbası, bir gün öncesinden hazırlayıp dinlendikten sonra odun ateşinde pişiriliyor. Üzerine salçalı sos ve nane döküldükten sonra davetlilerin masasına sunuluyor.
https://www.youtube.com/watch?v=tehcTG1-YEU
Yorumlar
Yorumlar (Yorum Yapılmamış)
Yazı hakkında görüşlerinizi belirtmek istermisiniz?
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Benzer Videolar
-
Akkuzulu Şenliği Başladı
-
Akkuzulu da festival tadında program yapılacak
-
Meşhur Akkuzulu domatesi ve sebzeleri görücüye çıktı
-
Koçlar ve Onbaşı ailesinin düğünü yapıldı
-
Akkuzulu yağmur için toplandı
-
Akkuzulu sulama göleti için çalışmalar devam ediyor
-
Akkuzulu muhtarı Duran Onbaşı seçildi
-
Yeni Yıldırım Beyazıt Camii ibadete açıldı
-
Akkuzulu da yeni yapılan Yıldırım Beyazıt Camii açılıyor
-
Yukarıdan aşağıya Akkuzulu manzarası
-
Akkuzulular su göletinin hemen yapılmasını istiyor
-
Akkuzulu camileri kurban derilerinize talip