Mahalle İçine Harman Dökmek Yasaktır.
Mahallemiz Camilerinden 02.07.2013 tarihide yapılan anonslarda, mahalle içine harman dökmenin yasak olduğunu ilan edildi.
Yasağı uygulamaya koyan idari birim ve yasağın gerekçesi hakkında bilgi verilmedi.
“Yasaklamanın muhtemel sebeplerini değerlendirdik.”
Biçer-döver haricinde; orak, tırpan, traktöre monteli çayır makinesi, uzun bacaklı ürünler için traktöre monteli deste atabilen orak makinesi gibi geleneksel ekipmanlar ile biçimi yapılmış fiğ, arpa, buğday gibi tarım ürünlerinin “tane” ve “saman” kısmının ayrılması gerekmektedir. Bu ayırma işlemi birçok aşamadan geçmektedir. Bu aşamaların mahalle içinde gerçekleştirmesi neticesinde birçok zararlı unsur ortaya çıkmaktadır.
1) Geleneksel tekniklerle biçimi yapılmış ürünler, römorklara monte edilmiş “karaçav” denilen; çok geniş ve yüksek düzeneklerle taşınmaktadır. Bu taşıma işlemi ana yollarda bile zor yapılabiliyorken mahalle arasında yapılması sokak aralarının dar olması sebebi ile çok daha zor hale gelmektedir.
2) “Karaçav” düzeneği çok yüksek ve geniş olduğu için enerji nakil hatlarına takılabilmekte, neticesinde de hem nakil hatlarının zarar görmesiyle ekonomik kayıplar oluşmakta hem de mahalle sakinleri tehlikeye düşmektedir.
3) “Karaçav” düzenekleri dar sokaklardan geçerken; meyve dalları dâhil birçok ağaca ve yapıya zarar verebilmektedir.
4) Ayrıca taşınan sapların “patozla ezilmesi” yani tanesi ve samanın ayrılması sırasında çok fazla gürültü oluşmaktadır. Özellikle “patozla ezme” işleminin havanın serin ve rüzgârın daha uygun olduğu gece saatlerinde yapılması gürültünün etkilerini artırmanadır. Gürültü özellikle hastaları, öğrencileri ve yeni bebekleri rahatsız etmektedir.
5) Patozla ezme işlemi çok fazla toz meydana getirmektedir. Bu toz zerreciklerinin çok büyük bir oranı gözle göremeyeceğimiz bir küçüklüktedir. Bu zerrecikler başta “astım” hastaları olmak üzere; alerjik hastalıkları tetiklemekte, yeni bebeklerin solunumla ilgili şikâyetlerini artırmakta, deri kızarıklıklarına ve kaşıntılara sebep olmaktadır.
6) Toz zerrelerinin diğer bir zararlı etkisi ise mahalle içindeki bahçelere zarar vermesidir. Bu zarar toz zerrelerinin meyve ve sebze yapraklarında solunumu gerçekleştiren gözenekleri kapatması ve neticesinde de meyve ve sebzelerin veriminin düşmesidir.
7) Mahallemiz kadınları da bu tozlardan muzdariptir. Mahallemiz kadınları; tarlada ve harmanlarda hasat işlemine katılmakta, bahçe işleri ve ev işleriyle uğraşmaktadır. Ayrıca çocuk büyütme ve yetiştirmede en aktif rolü kadınlar oynamaktadır. Bütün bunların yanında bu tozlar evlerin, evlerin camlarının ve balkona serilmiş çamaşırların kirlenmesine sebep olmakta, böylelikle de çok fazla iş yükü olan kadınların iş yükleri daha da artırmaktadır.
Haber : Akın RÜYAOĞLU